Značaj određivanja ovih analiza u dijagnostici oboljenja štitne žlezde je veliki i zato samo u AQUALAB 17 laboratoriji NASTAVLJAMO i u mesecu novembru i akciju - 30% popusta na: HORMONI ŠTITNE ŽLJEZDE Stalni popusti: Posebne popuste dajemo za decu, trudnice i penzionere!

AKCIJA ZA MESEC DECEMBAR

HORMONI ŠTITNE ŽLEZDE

Hormoni koje ova žlezda sa unutrašnjim lučenjem proizvodi su tiroksin (T4, tetrajodtironin), trijodtironin (T3) i reverzni trijodtironin (rT3). Tiroksin nastaje isključivo u štitnoj žlezdi, dok se preostala dva sintetišu i periferno. Njihova sekrecija je pod uticajem tireotropnog, odnosno tireo-stimulišućeg hormona (TSH), koji izlučuje adenohipofiza pod uticajem tireotropin oslobađajućeg hormona (TRH) iz hipotalamusa. TSH je zajedno sa tireoglobulinom (Tg), tireoidnom peroksidazom (TPO) i jodom, neophodan za sintezu hormona štitne žlezde. Povišena tireoidna funkcija se naziva hipertireoidizam. Najznačajniji oblik hipertireoidizma je Graves-ova (Basedow-ljeva) bolest, autoimuno oboljenje žlezde, koje karakteriše prisustvo aktivirajućih autoantitela na TSH receptore na membrani folikularnih ćelija. Snižena tiroidna funkcija ili hipotireoidizam može biti primarni (nastao zbog insuficijencije tiroidne žlezde), sekundarni (insuficijencija hipofize) i tercijarni (insuficijencija hipotalamusa). Najčešći oblik deficita hormona štitne žlezde je primarni hipotireoidizam, koji rezultuje sniženim vrednostima hormona u cirkulaciji. Ovo sniženje hormona negativnom povratnom spregom stimuliše lučenje TSH u adenohipofizi. Najčešći uzrok primarnog hipotireoidizma je autoimuno oboljenje Hashimoto tireoiditis. Sa prisutnim kliničkim simptomima koji odlikuju oboljenja štitne žlezde, obično se pribegava određivanju nivoa sledećih tireoidnih hormona: TSH, T4, T3, FT4 i FT3 u krvi. FT4 i FT3 su slobodne frakcije tireoidnih hormona, koji su aktivni u plazmi, a predstavljaju osetljive i značajne indikatore tiroidne funkcije.

Značaj određivanja ovih analiza u dijagnostici oboljenja štitne žlezde je veliki i zato samo u AQUALAB 17 laboratoriji NASTAVLJAMO i u mesecu novembru i akciju - 30% popusta na:

  • Trijodtironin, ukupan (T3)
  • Tiroksin slobodan (fT4)
  • Tiroksin ukupan (T4)
  • Tiroksin slobodan (fT4)
  • Tireostimulirajući hormon (TSH)

AQUALAB PLUS LABORATORIJE LABORATORIJE VAŠE PORODICE