Novo! Novo! Novo!
AKCIJA MAJ 2019

PCA3

Samo tokom meseca Maja u svim našim laboratorijama poseban popust za ovu analizu od 30%.

Op┼íte: Rak prostate nastaje kao posledica abnormalnog rasta ─çelija prostate. Iako dosta kancera prostate raste sporo i nisu agresivni, zabele┼żeni su slu─Źajevi kada do porasta dolazi naglo i vrlo se brzo ┼íiri.Rak prostate je naj─Źe┼í─çe dijagnostikovan maligni tumor kod mu┼íkaraca i jedan je od vode─çih uzroka smrti. Pre-skrining koji obuhvata digitalni rektalni pregled (DRU) i PSA testiranje su poku┼íaji da se ranije otkriju karcinomi i tako pobolj┼ía stopa izle─Źenja. I kancerogene i nekancerogene ─çelije prostate produkuju proteinski marker, prostata specifi─Źan antigen, koji nakon toga dospeva u cirkulaciju. Osobe sa visokim koncentracijama ovog markera, > 10 ng/mL, imaju jasne indikacije za dalju dijagnostiku, uklju─Źuju─çi biopsiju. Me─Ĺutim, testiranje samo markera PSA, nekada nije dovoljno, jer povi┼íene vrednosti mogu biti posledica vi┼íe situacija:

 • ÔÇó uve─çanje prostate;
 • ÔÇó inlamacija ili infekcija prostate;
 • ÔÇó prostatitis;
 • ÔÇó infekcija urinarnog trakta;
 • ÔÇó prethodne operacije prostate.

To dovodi do nesigurnosti i re-biopsije, jer se biopsija i dalje smatra zlatnim standardom za otkrivanje raka prostate. Potrebne su preciznije laboratorijske analize sa boljom specifi─Źno┼í─çu, koje se mogu koristiti kao pomo─ç pri odlu─Źivanju za biopsiju prostate

Gen za rak prostate 3 (PCA3) je gen specifi─Źan za prekomerno visoke eksprimirane ─çelije raka prostate. ─ćelije karcinoma prostate sinteti┼íu 60-100 puta vi┼íe PCA3-mRNA nego normalno tkivo prostate. PCA3-mRNA je mera koli─Źine ─çelija prostate iz uzorka pacijenata. Prati se PCA3 skor, tj. faktor po kome je PCA3 gen prisutniji od PSA gena.

Test PCA3 ne zamenjuje PSA test. Vi┼íi rezultati PCA3 zna─Źajno koreliraju sa ve─çom verovatno─çom pozitivne biopsije prostate.

PCA3, za razliku od PSA, proizvode samo PCA ─çelije i on ne uti─Źe na veli─Źinu prostate. ┼áto je ve─çi PCA3 skor, ve─ça je verovatno─ça pozitivne biopsije.

Rezultati skora┼ínjih studija pokazuju da se mereni PCA3 skor pove─çava kako sa obimom tumora prona─Ĺenog karcinoma prostate, tako i sa njegovim stepenom diferencijacije, tako da se pored dijagnoze uzimaju i procene ozbiljnosti tumora i time njegova prognoza. Nisu svi pacijenti pogodni kandidati za ovaj test,ali je preporuka da se test radi u slede─çim situacijama:

 • ÔÇó visoka koncentracija PSA, ali negativna biopsija;
 • ÔÇó prisutan kancer prostate uz niske koncentracije PSA markera;
 • ÔÇó visoke koncentracije PSA markera udru┼żene sa prostatitisom.
Analiza PCA3 se radi iz urina!

Uputstvo za sakupljanje i obradu uzoraka urina:

 • Potrebna je posebna posuda za sakupljanje urina!
 • 1. Pacijent treba, pre sakupljanja urina da popije oko 500 mL vode kako bi se osiguralo dovoljno urina za uzorkovanje.
 • 2. Neposredno pre sakupljanja urina treba obaviti digitalni rektalni pregled.rektalni pregled
 • 3. Nakon ovog pregleda, pacijent mora sakupiti urin iz prvog toka urina (oko 20 do 30 mL prvog urina).
 • 4. Uzorci urina se moraju ─Źuvati na 2-8 stepeni C ili na ledu, ne zamrzavati uzorke urina. Ohla─Ĺeni uzorak urina mora biti preba─Źen u epruvetu za transport uzoraka urina u roku od 4 sata od uzimanja. Nakon toga analit je stabilan do nedelju dana.rektalni pregled

Procena: Visoka vrednost PCA3 (> 35) ukazuje na ve─çu verovatno─çu da ─çe biopsija prostate biti pozitivna, tj. ─çelije raka ─çe biti prisutne u prostati. Nizak skor PCA3 ukazuje na manju verovstno─çu (oko 16%) pozitivne biopsije.

Metoda: PCR

Napomena:Epruvete za transport uzorka urina se trebuju u našoj centralnoj laboratoriji!!!

AQUALAB PLUS LABORATORIJE LABORATORIJE VAŠE PORODICE