AKCIJA-VITAMIN D

Umesto za 1930 dinara uradite VITAMIN D total u krvi za 1448 dinara


Vitamin D, često nazivan i „sunčani vitamin“, ima esencijalnu ulogu u održavanju čvrstine kostiju, jer pomaže organizmu da apsorbuje kalcijum iz hrane. Najnovija istraživanja ističu zaštitnu ulogu ovog vitamina u sprečavanju brojnih oboljenja, kao i usporavanje procesa starenja u organizmu.
Od kraja marta, pa do kraja septembra najveća količina vitamina D nastaje njegovom sintezom u organizmu pri izlaganju sunčevoj svetlosti. Tokom dugih zimskih dana, sa malo sunca, neophodno je voditi računa o dovoljnom unosu vitamina D putem hrane.

Vitamin D-, često nazivan i „sunčani vitamin“ ima esencijalnu ulogu u održavanjutvrdoće kostiju,jer pomaže organizmu da apsorbuje kalcijuma iz hrane.Deluje na tanko crevo, kosti, bubrege što kao krajnji rezultat ima povišenje nivoa kalcijuma i fosfata u krvi. Omogućava normalnu mineralizaciju i rast kosti. Dodatno, reguliše ekspresiju gena i u drugim tkivima uključujući ćelije imunog sistema, mišića, krvnih sudova i reproduktivnih organa. Novijaistraživanjaističu važnu uloga ovog vitamina u sprečavanju srčanih oboljenja,kancera,Alchajmerove bolesti,depresije, moždanog udara,multiple skleroze, dijabetesa, pa čak i važnu ulogu u procesu usporavanja starenja. To je liposolubilan vitamin (rastvorljiv u mastima) i postoji u dve forme: vitamin D2 (ergokalciferol) i vitamin D3 (holekalciferol). Vitamin D2 se nalazi u nekim biljkama( gljivama) i u organizam se unosi ishranom. Vitamin D3 nastaje u koži pod dejstvom sunčeve svetlosti na provitamin D3 (7-dehidroksiholesterol), koji je metabolit holesterola, a takođe je prisutan i u nekim namirnicama kao što su žumanca, goveđa jetra, masne ribe koje žive u dubokim morima- losos ili tuna.Vremenski period izlaganja sunčevoj svetlosti zavisi od boje kože svakog pojedinca.Osobe sa svetlijim tenom mogu biti izloženi sunčevoj svetlosti svega 10-tak minuta, dok osobe sa tamnijim tenom moraju duže vremeprovesti na Suncu ,kako bi organizam stvorio dovoljnu količinu vitamin D.Osobe tamnije puti sadrže veće količine pigmenta melanina u koži,koji smanjuje sposobnost kože da proizvodi vitamin D.Važan drugi faktor za vitamin D je i doba dana kada je koža izložena Suncu.Najbolji efekat se postiže kada se organizam izloži na sredini dana , u periodu od 11-14 h. Međutim, i godine pojedinca mogu imati značaja u procesu proizvodnje ovoga vitamina. Osobe starije od 60 godina i mladje od 20 godina , 4 puta sporije proizvode vitamin D, što se vezuje sa nižim koncentracijama holesterola kod pomenutih osoba. Deficijencija vitamina D može nastati iz više razloga: -ne uzimanje dovoljne količine ovog vitamina kroz ishranu( najčešći problem vegetarijanaca,jer izvor ovog vitamina su uglavnom namirnice životinjskog porekla) - ograničeno vreme izlaganja sunčevoj svetlosti ( posebno tokom zimskih dana) -nemogućnosti prevođenja vitamina D u aktivan oblik( starenjem, bubrezi imaju manje sposobnosti da prevode vitamin D u aktivan oblik) - neadekvatna apsorpcija vitamin D iz hrane( pojedina stanja, kao što su Chronova bolest, cistična fibroza,celijakija ) - gojaznost.
Prema objavljenoj literaturi , nivoi vitamina D manji od 25 µmol/L smatraju se dokazom snažne deficijencije vitamina D. Serumski nivo od 75 do 80 µmol/L smatra se dovoljnim , dok se nivoi između 25 i 75 µmol/L smatraju nedovoljnim. Vrednosti u opsegu od 75 do 150 µmol/L smatraju se optimalnim. Koncentracije vise od 250 µmol/L smatraju se toksičnim. U svim našim laboratorijama tokom svakog vikenda u mesecu februaru dajemo Vam 20% popusta na analizu vitamina D!
Umesto 1840, za samo 1470 dinara!

Od kraja Marta,pa do kraja Septembra najveća količina vitamina D prisutnog u organizmu nastaje izlaganjem Sunčevoj svetlosti. Ali tokom hladnih,dugih zimskih dana ,sa malo Sunca, neophodno je proveriti nivoe vitamina D u krvi .Ukoliko se uoči deficijencija uz konsultaciju sa svojim lekarem preporuka je da se organizam oporavi uz suplemente.
Aqualab plus laboratorije vode računa o Vama i Vašem zdravlju , i zato Vam savetujemo da u ovim hladnim zimskim danima posebnu pažnju obratite na vitamin D, i proverite nivo vitamina D u krvi.
U Aqualab 36 laboratoriji odobravamo Vam 25 % popusta na analizu vitamin D