Nagalase

NAGALASE (alpha-N-acetylgalactosaminidase)

ŠTA JE NAGALASE I ZAŠTO JE VAŽAN?

Ono što je najbitnije je činjenica da jedan jedini razlog postoji zašto ćelija prerasta u kancer.
To je nedostаtаk dovoljnog kiseonikа određenom podskupu od 210 rаzličitih tipovа ćelijа za koje se znа dа čine ljudsko telo. To se zove HIPOKSIJA. Da bi preživele i nastavile da prouzvode energiju, ove ćelije moraju da pređu na glikolizu kao jedini izvor njihove energije. U isto vreme kada započne fermentacija, sada već bolesne i disfunkcionalne čelije takođe započinju sa procesom zaštite od imunog sistema. One to rade proizvodeći zaštitni enzim koji se zove alpha-N-acetylgalactosaminidase ili kratko NAGALASE.

NAGALASE je extracelurani matrix-degradirajući enzim koji se luči od strane kancerogenih ćelija u procesu rasta tumora. To je takođe unutrašnja komponenta omotača proetina različitih virusa kao što je virus HIV-a ili INFLUENZA. Takođe, NAGALASE enzim izlučuju ćelije zaražene virusom.

NAGALASE enzim imа sposobnost dа u potpunosti ugаsi аktivnost lokаlizovаn imunog mаkrofаgа ćeliju, čiji je posаo dа uništi bilo koju ćeliju kojа je nаnelа štetu ili ne funkcioniše normalno. Ovaj enzim prosto “ogrne&rdrdquo; ćeliju kancera kako ga imuni system ne bi otkrio. To je razlog zašto nekada i kod osoba sa jakim imunititetom i dalje raste tumorska masa.

NAGALASE test iz krvi je dobar način praćenja terapije kod karcinoma.

Povećana aktivnost NAGALASE je otkrivena u krvi pacijenata sa širokim spektrom kancera, kao rak prostate, dojke, debelog creva, pluća, jednjaka, želudca, jetre, pankreasa, bubrega, bešike, testisa, materice i jajnika, mezotelioma, melanoma, fibrosarkoma, glioblastoma, neruroblastaoma i raznih leukemija. Nivo aktivnoste NAGALASE je različit tj. zavisi od vrste tumora, veličine tumora, mesta tumora kao i stepena maligniteta. Povećana aktivnost NAGALASE NIJE DETEKTOVANA U KRVI ZDRAVE OSOBE.

Postoje neke situacije i slučajevi koji dovode do lažno povišenog rezultata:
1/ Ukoliko je osoba bolovala skoro od neke virusne infekcije
2/ Ukoliko je osoba skoro počela sa programom teških fizičkih vežbi (teretana, body-bilding, gym…) Razlog zašto je to tako je što baš tako normalne mišićne ćelije rade kada dođe do hipoksije odnosno ću kada potreban nivo kiseonika padne ispod nivoa potrebnog za respiraciju. Tada kreću sa proizvodnjom ovog enzima.
3/ Kada koristi određene lekove. Preporučuje se da se prestane sa uzimanjem lekova 5 dana pre testiranja na NAGALASE.

Skora istraživanja su pokazala jaku korelaciju između AUTIZMA i disfunkcije imuniteta. Kako je NAGALASE imuni regulator sistema, tako su i vrednosti NAGALASE testa povišene kod osoba sa AUTIZMOM.

Kao i uvek, AQUALAB Plus LABORATORIJE prate sve značajna i važna dostignuća u svetu laboratorijske dijagnostike. Zato smo, u saradnji sa našim partnerima iz Nemačke – SYNLAB GmbH, uveli i ovu značajnu analizu.

Za sva dodatna pitanja, savete ili konsultacije možete dobiti mejlom na office@aqualab.rs

AQUALAB PLUS LABORATORIJE

LABORATORIJA VAŠE PORODICE