AQUALAB plus laboratorijei NATERA na 8. women sajmu u Delta city-ju!!!

Svetski dan kontracepcije obeležava se svakog 26. septembra od 2007. godine sa ciljem da podigne svest o kontracepciji i da omogući mladim momcima i devojkama da donose informisane odluke o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju.
Metode današnje kontracepcije, od metoda merenja bazalne temperature pa do sterilizacije, sačinjavaju širok spektar mogućnosti zaštite od neželjene trudnoće, koji može zadovoljiti potrebe svih parova u bilo kojoj životnoj situaciji. Najčešće korištena kontracepcijska metoda je oralna kontracepcija (kontracepcijske tablete, "pilule"). Kontraceptivne pilule u sebi sadrže estrogen i gestagene. To su sintetički dobijeni hormoni strukture slične prirodnim ženskim seksualnim hormonima, ali su za razliku od njih aktivni kada se uzmu oralno. Deluju na više nivoa. Estrogeni suprimiraju sekreciju FSH (folikulostimulirajućeg hormona) i na taj način sprečavaju razvoj dominantnog folikula. Gestageni utiču na LH (luteinizirajući hormon), te sprečavaju ovulaciju.Preduslov za korišćenje kontracepcijskih pilula je da žena bude zdrava, jer ako ima hronično oboljenje jetre, kardiovaskularnog sistema i bubrega, kao i druge hronične bolesti poput proširenih vena, hepatitisa B i C, hormonska kontracepcija je apsolutno isključena.
Savetovanje sa ginekologom je inače obavezno kod ove terapije, uz obavezne tromesečne laboratorijske analize krvi, koje se preporučuju svakoj ženi.
• Krvna slika
• Sedimentacija ,protrombinsko vreme,a PTT
• Glukoza, urea,kreatinin, mokraćna kiselina, proteini ukupni, bilirubin ukupni,bilirubin direktan
• Lipidni status (holesterol, HDL holesterol, LDL holesterol, trigliceridi) • Enzimi : AST, ALT, ALP, GGT,CK, CK MB
• Tumor marker: CA 15-3
Medjutim kontraceptivna terapija ima sve veći značaj u tretmanu i lečenju problema akni (bubuljica). Bitku sa bubuljicama i aknama ne vode samo tinejdžeri. Isti problem može da muči i zrele žene.Hormoni su krivi za to. Stvaranje bubuljica i akni na licu posledica je neuravnoteženosti muških i ženskih hormona. Drugi uzrok, koji utiče na količinu bubuljica je povećana osjetljivost na hormonalne promene – što za rezultat daje prekomernu proizvodnju masnoće na koži i promene na ceruminoznim žlezdama. Posledica je upala žlezda, odnosno bubuljica. Pre nego što posetite Vašeg dermatologa ili ginekologa,preporuka je da se urade i određene analize.
• Krvna slika
• Glukoza, Gvožđe
• Lipidni status ( holesterol, HDL holesterol, LDL holesterol, trigliceridi )
• Hormoni štitne žlezde :TSH, FT4
• Reproduktivni hormoni: Estradiol, LH, FSH, progesteron, prolaktin, testosteron, androstendion, DHEA-S, free testosteron
Kao i uvek, AQUALAB Plus LABORATORIJE su uz Vas i brinu o Vašem zdravlju. U svim našim laboratorijama, (lokacije možete videti na www.aqualab.rs) u Ponedeljak 26.09.2016. godine možete uraditi faktore koagulacije i to: protrombinsko vreme i aptt sa 20% popusta!!!
Za sve informacije pozovite NON STOP LAB SLAVIJA 00-24h 063/214-035, 069/aqualab ili
NON STOP LAB NOVI SAD 00-24H 062/250-390
AQUALAB PLUS LABORATORIJE
LABORATORIJA VAŠE PORODICE


Predstavljamo Vam: